Trivselregler

Trivselregler

10Som medlemmar i bostadsrättsföreningen Rågö äger och förvaltar vi tillsammans våra fastigheter och gemenskap. Det är därför vi vill att den som äger bostadsrätten också bor i den.

För de mer tekniska frågorna har vi tillgång till en fastighets­skötare och en förvaltare. Men vi måste själva bidra till varandras trivsel. Som stöd för detta har vi följande enkla regler.

Vi undviker att spela hög musik, borra i väggar eller på annat sätt åstadkomma ljud som kan störa våra grannar. Mellan kl 22:00 och kl 08:00 ska det vara tyst. Om du behöver bullra mer än vanligt på övrig tid, vid renovering av lägenheten eller vid en större fest, meddela då dina grannar i huset i förväg om detta genom ett enkelt meddelande på anslagstavlan.

Det uppskattas av grannarna!

Skulle din granne glömma av sig och bryta mot denna trivselregel, ring då på och be honom/henne dämpa musiken, eller vad det nu är som stör dig. Många har helt enkelt inte klart för sig hur det låter inne hos dig. Be dem komma in till dig och höra hur det låter!

Hjälper det inte att prata med grannen, och störningen upprepas gång på gång, anteckna då dessa tillfällen i ett enkelt protokoll: när (datum och klockslag) och på vilket sätt du blivit störd. Meddela sedan detta till styrelsen genom ett mail eller ett brev i vår brevlåda på Ärvinge gård.

En medlem som inte rättar sig efter våra stadgar eller trivselregler kan faktiskt bli av med sin lägenhet (Bostadsrättslagen kap 7, §9). Men försäkra dig om vem det verkligen är som stör, t ex genom att försiktigt glänta på brevlådan. Tänk på att i hus som våra kan ljud till synes gå underliga vägar!

Hjälp till att hålla snyggt i trapphus, entréer, tvättstugor och annat som vi har ett gemensamt ansvar för. Vi anlitar visserligen ett städbolag som sköter sig alldeles utmärkt, men de städar bara en dag i veckan. Däremellan måste vi, precis som hemma, hålla efter genom att göra det vi enkelt kan göra: plocka upp efter oss.

Anmäl omedelbart klotter och skadegörelse till styrelsen. Vid större fel på vår gemensamma egendom gör du en felanmmälan på samma sätt som vid fel i din lägenhet.

Släpp inte ditt husdjur löst, så att de kan förorena i sandlådor och rabatter!

Det finns en rastgård alldeles intill Rågö mellan Danmarksgatan och tunnelbanespåren. I Stockholms kommun är det kopplingstvång!

Lägg inte ut mat till fåglarna på marken! Den äts i stor utsträckning upp av råttor, när du vänder ryggen till.

Grilla inte i kolgrill på balkonger och uteplatser!
På grund av brandrisken och oset från grillen berör detta inte bara dig själv, utan även dina grannar. Använd el-grill på balkongen, och om du använder kol-grill måste du gå ut minst fem meter från närmaste fasad. Och tänd kol-grillen med eltändare, så att inte grannarna störs av oset från tändvätskan! Och om du använder ett tändrör, så kan du tända grillen med tidningspapper.

Storstockholms brandförsvar
har bra tips för dig som vill grilla!

Piska inte mattor på balkong eller terrass.

Brandskyddsbetämmelserna säger att ingenting får finnas i trapphusen – inte ens en liten matta utanför din dörr! Om en brand inträffar någonstans i huset, och trapphuset mörkläggs eller rökfylls, riskerar man tappa orienteringen om man snubblar.

Och eftersom det är rökgaserna som dödar kan det handla om sekunder innan du inte längre förmår ta dig ut i friska luften på egen hand!
Se vidare under fliken Rågö A till Ö för mer information om vad som gäller i vår förening!

Lägg märke till att flera av dessa trivselpunkter också innebär att vi sparar pengar som kan användas till roligare saker!