Trivselregler

Trivselregler

10Som medlemmar i bostadsrättsföreningen Rågö äger och förvaltar vi tillsammans våra fastigheter och gemenskap. Det är ett viktigt skäl till att våra stadgar kräver, att den som äger bostadsrätten också bor i den.

För de mer tekniska frågorna har vi tillgång till en fastighets¬skötare och en förvaltare. Men vi måste själva bidra till varandras trivsel. Som stöd för detta har vi följande enkla regler.

Vi undviker att spela hög musik, borra i väggar eller på annat sätt åstadkomma ljud som kan störa våra grannar. Och mellan kl 22:00 och kl 08:00 ska det vara tyst. Om du behöver bullra mer än vanligt på övrig tid, vid renovering av lägenheten eller vid en större fest, meddela då dina grannar i huset i förväg om detta genom ett enkelt meddelande på anslagstavlan. Det uppskattas av grannarna!

Skulle din granne glömma av sig och bryta mot denna trivselregel, ring då på och be honom/henne dämpa musiken, eller vad det nu är som stör dig. Många förstår helt enkelt inte hur det du gör låter inne hos grannarna. Be dem komma in till dig och höra hur det låter! Hjälper det inte att prata med grannen, och störningen upprepas gång på gång, anteckna då dessa tillfällen i ett enkelt protokoll: när (datum och klockslag) och på vilket sätt du blivit störd. Meddela sedan detta till styrelsen genom ett mail eller ett brev i vårt brevinkast i dörren på Ärvinge gård. En medlem som inte rättar sig efter våra stadgar eller trivselregler kan enligt §9 Bostadsrättslagen kap 7 faktiskt bli av med sin lägenhet! Men försäkra dig om vem det verkligen är som stör, t ex genom att försiktigt glänta på brevlådan. Tänk på att ljud kan gå långa och till synes underliga vägar i hus byggda i betong!

Hjälp till att hålla snyggt i trapphus, entréer, tvättstugor och annat som vi har ett gemensamt ansvar för. Vi anlitar visserligen ett städbolag som sköter sig alldeles utmärkt, men de städar bara en dag i veckan. Däremellan måste vi själva som hålla efter, genom att göra det vi enkelt kan göra: plocka upp efter oss. Vi är ju hemma hos oss själva!

Anmäl omedelbart klotter och skadegörelse till styrelsen. Vid större fel på vår gemensamma egendom gör du en felamnmälan på samma sätt som du anmäler fel i din lägenhet.

Släpp inte ditt husdjur löst, så att de kan förorena i sandlådor och rabatter! Det finns en rastgård alldeles intill Rågö mellan Danmarksgatan och tunnelbanespåren.

Lägg inte ut mat till fåglarna på marken! Den äts i stor utsträckning upp av råttor, när skymningen faller.

Grilla inte i kolgrill på balkonger och uteplatser! På grund av brandrisken och oset från grillen berör detta inte bara dig själv, utan även dina grannar. Använd el-grill på balkongen, och om du vill använda en kol-grill måste du gå ut minst fem meter från närmaste fasad. Och tänd inte med tändvätska! Det finns smartare sätt, som inte stör dina grannar på samma sätt! Eltändare och tändrör, i vilket du tänder med hjälp av vanligt tidningspapper.

Piska inte mattor på balkong eller terrass!

Brandskyddsbetämmelserna säger att ingenting får finnas i trapphusen – inte ens en liten matta utanför din dörr! Om en brand inträffar någonstans i huset, och trapphuset mörkläggs eller rökfylls, riskerar man tappa orienteringen om man snubblar. Och eftersom det är rökgaserna som dödar, och inte själva elden, kan det handla om sekunder innan du inte längre förmår ta dig ut i friska luften på egen hand!

Se vidare under fliken Rågö A till Ö för mer information om vad som gäller i vår förening!

Öppet hus

2Du har en möjlighet att träffa någon i styrelsen på Öppet Hus samma dag som  styrelsemötet, kl 18:00-18:30, alltså en halvtimme innan mötet börjar.