Stadgar

Stadgar

10Som medlemmar i bostadsrättsföreningen Rågö äger och förvaltar vi tillsammans våra fastigheter och gemenskap. Det är ett viktigt skäl till att våra stadgar kräver, att den som äger bostadsrätten också bor i den.

För de mer tekniska frågorna har vi tillgång till en fastighets¬skötare och en förvaltare. Men vi måste själva bidra till varandras trivsel. Som stöd för detta har vi följande enkla regler.

Läs mer: Trivselregler

NÄR DU VILL RENOVERA DIN LÄGENHET

Som nyinflyttad vill du kanske sätta din egen prägel på ditt boende. Du vill kanske renovera kök, badrum, lägga nytt golv m.m. Då gäller följande:

All renovering av kök och badrum ska anmälas till förvaltaren för kontroll och godkännande av den entreprenör som gör jobben. Detta för att förhindra misstag som kan förorsaka Dig och föreningen dyrbara och jobbiga problem  framtiden - främst vattenskador .

Skulle en fuktskada uppstå, kommer föreningen stå för upprivning och torkning – men alla övriga kostnader för återställande av lägenheten invändigt får Du som bostadsrättshavare själv stå för. Därför bör du ha en hemförsäkring när detta inträffar! Ta reda på vad den omfattar!

Brf Rågö har en tilläggsförsäkring för bostadsrättshavare, men den förutsätter att du har en egen hemförsäkring.

Renoveringsarbeten kan medföra en del oväsen som är störande för dina grannar

TÄNK PÅ ATT DU ÄR EN DEL AV DINA GRANNARS UPPLEVELSER!

Du och dina grannar skapar tillsammans den bomiljö som ni alla vill ha. För att visa hänsyn, och möta större förståelse för det oväsen som en renovering kan innebära: Prata med dina grannar om att du tänkt renovera, och ange hur lång tid du bedömer att det kommer att ta.

Sätt också upp ett kort anslag om saken på anslagstavlan i porten!

Bullrande arbeten ska utföras under dagtid, och allt arbete ska upphöra senast kl 22:00.

Gör klart för din entreprenör att han

• inte får kasta byggavfall i föreningens grovsophus.
  • inte får kasta något i sopnedkastet som kan sätta sig på tvären och förorsaka stopp. (Hopvikta kartonger har förorsakat många dyrbara stopp i vår anläggning!)
  • sätter upp en anslag om mellan vilka klockslag vattnet är avstängt.

Branschen är inte enhetligt reglerad. Använd bara entreprenörer som är anslutna till en branschorganisation!

Det kan fel och bli mycket dyrare om du anlitar någon som inte kan jobbet. Titta igenom följande branschregler för lite övergripande hjälp vid val entreprenör.

BBV Byggkeramikrådets branschregler för våtrum

Branschregler Säker Vatteninstallation 2011:1

Sedan den 18 dec 2017 har Brf Rågös nya stadgar :

Rågös stadgar

Enligt Bostadsrättslagen 7 kap 10§ krävs styrelsens godkännande för uthyrning av bostaden i andra hand. En bostadsrätt upplåts under förutsättningen att bostadsrättsinnehavaren själv bor permanent i lägenheten. Din bostadsrätt är bara en av alla bostadsrätter som ingår i föreningen. Och som medlem i bostadsrättsföreningen delar Du förvaltningsansvaret för alla dessa borätter genom att stödja och ställa krav på styrelsen. Du får svårare att utöva detta ansvar om du bor någon annanstans. Det ligger i alla medlemmars intresse att även vi alla var och en tar vårt förvaltningsansvar på allvar.

Dock kan situationer uppstå då man för en viss tid inte kan bo i lägenheten, t.ex. vid sjukdom, arbete under kortare tid eller studier på annan ort, eller möjligen provboende med ny partner.

Ekonomiska skäl, exempelvis svårigheter att sälja bostadsrätten till det pris man begär, är inte giltigt skäl för uthyrning.

Du söker för högst ett år i taget, och du måste ange vem som ska bo i lägenheten. Vi accepterar inte företag eller lägenhetsförmedlingar som hyresgäster - alltså inte heller rbnb. Vill du fortsätta att hyra ut i andrahand när den beviljade perioden närmar sig sitt slut måste du ansöka på nytt, och då gör vi en snävare bedömning av ditt skäl.

Om den som äger bostadsrätten inte själv bor i lägenheten, så blir den som faktiskt bor där automatiskt andrahandshyresgäst. Observera att detta även gäller egna barn som inte äger åtminstone av en del av lägenheten.

Blankett för ansökan om att få hyra ut i andrahand.

Vi har berett en plats för trädgårdsavfall bortom parkeringen mot Ärvinge. Ris, julgranar och annat grövre trädgårdsavfall läggs i den vänstra avdelningen.  Gammal jord, löv, växter och annat mer lättmultnat material läggs i den högra avdelningen.

Öppet hus

2Du har en möjlighet att träffa någon i styrelsen på Öppet Hus samma dag som  styrelsemötet, kl 18:00-18:30, alltså en halvtimme innan mötet börjar.